When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

2

Smoothie van de week: Bosbes-smoothie

De blauwe bes is echt een superfood. Van alle fruitsoorten heeft de blauwe bes of bosbes het hoogste gehalte aan anti-oxidanten. Nu het volop zomer is en de bessen geplukt kunnen worden, is het dus tijd voor een fris-zoete bessensmoothie. Deze smoothie heb ik gemaakt van bosbessen die ik zelf geplukt heb. Het vruchtvlees van deze bes is rood/blauw gekleurd, in tegenstelling tot de blauwe bes die van binnen kleurloos is.

Wat heb je nodig voor de bosbessmoothie (genoeg voor drie tot vier smoothies):

 • 500 gram bosbessen
 • Een banaan
 • 1 eetlepel kokosmeel
 • 1 theelepel kaneel
 • 250 ml rijstdrank( mag ook amandel, spelt of havermelk zijn)

De bosbes  bevat veel vitamine C, B, A en veel mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium, ijzer, zink en koper, vezels en weinig calorieën. Uiteraard hebben bessen die niet met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten zijn de voorkeur. De bes heeft bovendien een ontstekingsremmende werking. Uit allerlei onderzoeken komen opzienbare resultaten naar voren ten gunste van de gezondheid zoals bescherming tegen stress, vertraging van het verouderingsproces en een positief effect op het geheugen. Ze worden daarom ook wel eens ‘brainberries’ genoemd! De blauwe kleur van de bes, de anthocyanen, zijn krachtige pigmenten en zij zijn verantwoordelijk voor deze gezondheidseffecten. De bes valt onder de bioflavonoïden, ook wel vitamine P genoemd. Dit komt in de natuur vaak voor in combinatie met vitamine C en ze worden samen wel het vitamine C-complex genoemd.

Banaan bevat naast vitamine A, B3, B6 en C ook ijzer, kalium en magnesium.

Kokosbloem (AmanPrana), bevat geen gluten en fytinezuur, maar wel veel vezels . Een eetlepel bevat 10 gram vezels. Aanbevolen wordt om ca. 30 gram vezels per dag binnen te krijgen. Ook het fruit in deze smoothie bevat vezels, ter vergelijk 100 gram bessen bevatten 8 gram vezels waardoor je al een heel groot deel van die hoeveelheid binnenkrijgt.

Rijstdrank (Lima) bevat geen cholesterol en geen lactose (melksuiker). Het heeft een vrij neutrale smaak, heel licht zoet. Een heel goed alternatief voor melk! Tip : deze smoothie is ook heel erg lekker met amandelmelk omdat deze iets zoetere en romigere smaak geeft.

Resultaat : De bosbes-smoothie is heel erg lekker, zeker niet te zoet, maar lekker zomerfris zoet! De bosbes met banaan combineert heel erg goed. Ik raad je aan om beslist niet meer dan een banaan te gebruiken. Deze smoothie verlaagt de bloedsuikerspiegel door de bessen en bovendien wordt het afbreken van vetten bevorderd. Tenslotte het oog wil ook wat, door de prachtige rood/paarse kleur van deze bijzondere smoothie krijg je onmiddellijk trek.

bosbessmoothie

Claudia • 30 juli 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Evelien 8 december 2012 - 14:14

  Afgelopen zomer heb ik bosbessen geplukt en ingevroren.
  Ik heb dus vandaag met de bevroren bossens deze bosbes-smoothie gemaakt. Erg lekker van smaak!! Is dit een smoothie voor tussendoor of bevat deze smoothie voldoende voedingstoffen voor een ontbijt?

  Groet Evelien

  • ineke 9 december 2012 - 16:45

   Hoi Evelien, heel goed idee om de bessen in te vriezen! Deze smoothie is meer geschikt voor tussendoor. De smaak van bosbessen is zo puur en lekker dat ik het zonde vind van de smaak als je er bijvoorbeeld groenten en kruiden doorheen zou doen. Dat is natuurlijk wel persoonlijk. Dank je wel voor je reactie!

Comments are closed.