When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

1

Zoetekauw opgepast!

Dit artikel gaat over suiker, wat suiker met je doet zowel op de korte termijn als op langere termijn. Een zoetekauw, wie herkent het zo nu en dan niet in zichzelf of iemand in de directe omgeving? Het woord zoetekauw heeft vele betekenissen zoals, snoeptkont, suikerjunk, lekkerbek, snoeperd. Het zijn mensen die vooral van zoetigheid houden en een slagroompunt, appelgebakje of een lekker toetje moeilijk afslaan. Zo lang je je er niet dagelijks aan tegoed doet maar een paar keer per week valt het nog wel mee zul je denken. Dat moet toch kunnen?

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel suiker ze al binnenkrijgen zonder gebak en toetjes. Dit heeft vooral te maken met het feit dat aan heel veel supermarktproducten de zogenaamde verborgen suikers toegevoegd worden. Aan ham, spek of worst wordt bijvoorbeeld dextrose toegevoegd. Dat had je vast niet gedacht! Hierdoor verkoopt het product. Wat opvalt is dat het aantal mensen met overgewicht enorm gestegen is, momenteel zes miljoen mensen, evenals het aantal mensen dat met diabetes te maken krijgt.

 

 

Suiker hebben we nodig en het geeft ons toch ook energie? Dat klopt, maar eerst gaan we even een stap terug. De chemische naam voor suiker is koolhydraat. Koolhydraten zijn voor ons de belangrijkste bron van energie, die hebben we dus nodig om te kunnen functioneren. Koolhydraten worden tijdens het spijsverteringsproces gesplitst in steeds kleinere deeltjes totdat de voedingsstoffen uiteindelijk als glucose opgenomen kunnen worden in het lichaam. Als de voedingsstoffen de lichaamscellen bereikt hebben zal het lichaam de glucose omzetten van voedingsenergie in bio-energie. Dit levert ons energie op voor al onze lichaamsfuncties. Wat het lichaam aan glucose niet nodig heeft, wordt in de spieren en lever omgezet tot glycogeen, wat een soort energievoorraad oplevert. Als er meer glucose aangevoerd wordt dan het lichaam kan gebruiken of opslaan, dan wordt het overtollige als vet opgeslagen en worden we zwaarder.

Dit artikel gaat over de geraffineerde suikers of koolhydraten, die verborgen zitten in zo veel voedingsmiddelen en waarvoor ik je wil waarschuwen. Deze koolhydraten moet je dus absoluut vermijden zeker als het voedingsmiddelen betreft die ook nog eens op smaak gebracht zijn met allerlei andere hulpstoffen, de zogenaamde E-nummers. Etiketten lezen dus! Het zijn lege koolhydraten, je hebt er niets aan. Met een beetje pech, krijg je er niet alleen vetlaag om je middel van, maar ook allerlei vage klachten zoals vaak hoofdpijn of migraine, jeuk en vermoeidheid kunnen door deze suikers optreden. Ook wordt suiker in verband gebracht met astma, eczeem en darmproblemen. Suiker doet dus meer met je dan je denkt en zit ook in veel meer van je dagelijkse voedingsmiddelen dan je zou denken. Dat suiker als lege calorieën gezien worden is inmiddels een veelgehoorde uitspraak die de suggestie op zou kunnen wekken dat het niet slecht is voor je. Met leeg wordt hier dus heel iets anders bedoeld. Lege calorieën hebben voor je lichaam geen enkele voedingswaarde en bevatten over het algemeen te veel verzadigde vetten, zout, suiker, kunstmatige toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen. Voorbeelden van voedingsmiddelen met lege calorieën zijn: chips, frisdranken, gebak, snoep, gefrituurde gerechten zoals friet, mayonaise. Het zijn producten die industrieel bewerkt zijn en ontdaan van nuttige voedingsstoffen. Ons lichaam wordt zwaar belast als het deze industrieel bewerkte voedingsmiddelen moet verwerken. Groenten,fruit en peulvruchten zijn voorbeelden van goede koolhydraten.

Als ik door de supermarkt loop zie ik maar heel weinig producten waar geen suiker aan toegevoegd is. Of het nou frisdranken zijn of sauzen, chips, ingeblikte groenten, brood, toetjes, jam of ham, bijna overal zit suiker in. Waar zit het niet in? Als we alles waar suiker in zit uit de supermarkten zouden halen, dan zouden er weinig producten over blijven. Waarschijnlijk niet veel meer dan verse groente en fruit! We worden goed beschouwd overladen met suiker waardoor ook onze smaak inmiddels behoorlijk afgevlakt is. Ik neem zelf heel weinig voedingsmiddelen waar suiker aan toegevoegd is. Als ik bijvoorbeeld op een dag een stuk appeltaart, koekjes en een toetje neem, dan krijg ik daar last van. Mijn lichaam is dat niet meer gewend en reageert daar onmiddellijk op. Ik ben dan gewoon een beetje van slag. Voor mij het signaal dus om daar naar te luisteren en suiker te laten staan. Daar voel ik me het beste bij.

Wat doet suiker nog meer behalve dat het klachten geeft zoals hoofdpijn, jeuk, vermoeidheid en eczeem? Suiker doet namelijk iets belangrijks met ons gevoel, de bloedsuikerspiegel stijgt plotseling door de hoge hoeveelheid suiker en geeft een verhoogde afgifte van endorfinen. Bij het eten van suiker en vetten worden endorfinen aangemaakt waardoor je een blij ontspannen geluksgevoel krijgt. Daarna daalt onmiddellijk de bloedsuikerspiegel weer en heb je weer dat lege gevoel. Aan voedingsstoffen heeft je lichaam immers helemaal niets binnengekregen, alleen maar lege suikerkorrels. Hierdoor ervaar je als het ware een ‘dip’. Je lichaam vraagt om meer en wil graag het fijne gevoel weer terugkrijgen. Dus, nog maar een koekje dan! Dit kan zelfs een dwangmatige vorm aan gaan nemen. Hierdoor eet je ook niet meer wat je echt nodig hebt. Het verslavende effect van suikerproducten zien we ook terug in de toegenomen consumptie van allerlei frisdranken zoals coca cola bijvoorbeeld, een zeer populair drankje. Opmerkelijk is het wel dat vetten al jarenlang in een kwaad daglicht staan, maar vergeleken met wat ik lees in allerlei artikelen  over wat suiker kan doen, bevinden meer mensen zich in een gevarenzone doordat ze ‘lekkere zoetigheidjes, frisdranken en toetjes nemen dan door de vetten die ze gebruiken.

Suiker en alle voedingsmiddelen die suiker bevatten kun je beter vermijden, goed etiketten lezen dus! Waar je vooral op moet letten zijn benamingen als maissiroop, glucose-fructosesiroop, rijstsiroop, dadelsiroop, sacharose, sucralose, maltose en nog vele andere -osen, die aangeven dat een voedingsmiddel hiermee gezoet is. Dus alleen op het woord suiker letten is dus echt niet voldoende. Als je regelmatig de behoefte hebt iets zoets te moeten eten, sta daar dan eens bij stil. Word je bewust van wat je echt nodig hebt en waarom je zoetigheid neemt. Dat kan je echt helpen om het leven als ‘zoetekauw ’achter je te laten. Bij veel ‘vage’ klachten wordt nog te weinig de relatie met het eten en drinken van suikerhoudende voedingsmiddelen gelegd. Ik verwacht dat we hier komende jaren nog veel over zullen gaan horen. Wat suiker met onze gezondheid doet, zou op dit moment nog wel eens een sterk onderschat probleem kunnen zijn. De zoetekauwen onder ons zijn gewaarschuwd, laat je niet zoet houden!

e-nummerssuikerzoet

Claudia • 1 augustus 2012


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Wlada 19 augustus 2012 - 16:56

    Mooi artikel!
    Het klopt, suikers worden om de verschillendste redenen overal aan toegevoegt, voor kleur (caramel), als hulpstof (bijvoorbeeld voor een lekkere korst bij het bakken of voor houdbaarheid) of gewoon voor de smaak. Er zijn zelfs middelen, die de zoete smaak neutraliseren!
    Dus “niet zoet” is niet gelijk aan “geen suiker”!
    Suiker kan op celniveau zelfs een zo groot overschot van energie veroorzaken, dat het kankerverwekkend kan zijn. Zo hebben mensen, die vaak frisdrank drinken of bepaalde zoetstoffen (cyclamaat en saccharine) eten een significant verhoogt risico op slokdarm-, tong- en stotterhoofdkanker.
    Stevia is een heel goed en natuurlijk alternatief uit Zuidamerica en wordt ook in Nederland steeds vaker gebruikt. Deze plant levert 300x meer zoetheid per gram op dan suiker en kan dus heel spaarzaam ingezet worden. Het kankerverwekkend effect ontbreekt en er is een positief effect aangetoond op hoge bloeddruk en obesitas.

Comments are closed.