When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

Broodblog
0

Broodje gebakken lucht?

 

Broodblog

Eet jij ook twee keer per dag brood? Heb je je wel eens afgevraagd wat het werkelijk bijdraagt aan je gezondheid? Wellicht geloof je nog altijd in de reclameboodschappen die je vertellen dat volkorenbrood een must is om vezels binnen te krijgen. Als je echt op onderzoek uitgaat, op internet zijn veel artikelen hierover te vinden, dan zul je zien dat dit fabels zijn. Er zijn talloze manieren en voedingsmiddelen die vele malen beter zijn om vezels binnen te krijgen. Dit artikel zou ik niet geschreven hebben als mijn gezondheid niet met sprongen vooruit gegaan was sinds ik nog hoogstzelden brood eet. Tegenwoordig durf ik het iedereen aan te raden 😀 De vele mensen die inmiddels hun broodconsumptie gestaakt hebben of tot een minimum beperken zijn allemaal laaiend enthousiast!

Is het eigenlijk wel nodig om een of twee keer per dag brood te eten? We zijn er allemaal mee opgegroeid, tweemaal per dag boterhammen op je bord.Wat maakt dat deze ‘noodzaak’ een overtuiging geworden is die we niet gemakkelijk over boord zetten? Ja maar de vitaminen, mineralen en vezels die in brood zitten heb je absoluut nodig hoor ik mensen vaak zeggen. Ja die heb je inderdaad nodig, maar die haal je niet per definitie uit brood. Bovendien welke soort is dan de beste keuze, natuurlijk geen wit brood,  rogge misschien of is spelt dan de beste keuze?  Maar ja, speltbrood verkopen ze weer niet in de doorsnee supermarkt! En dan zijn er nog eens zoveel meer varianten.  Ik herinner me nog dat er bij mij thuis per week een tarwebrood en een halfje wit brood doorheen ging. Witbrood vond ik toen wel heel lekker, zeker als de bakker het net vers gebracht had, mmm. Een of twee broodmaaltijden per dag is voor veel mensen al jarenlang een traditie die ze niet zo maar uit hun dagelijks menu schrappen.  Zou jij per direct stoppen met brood eten als je zou weten dat je je vele, echt vele malen beter, lees energieker zou gaan voelen? Lees dan gewoon nog even verder.

Gewoon brood zoals je het koopt bij de bakker of supermarkt is een probleem voor mensen die glutenintolerant zijn. Je moet dan op zoek naar alternatieven die geen gluten bevatten. Dat is best lastig want niet alleen in gewoon brood, maar ook in heel veel andere producten zitten gluten. Steeds meer kinderen en volwassenen blijken  er last van te hebben, vaak zonder dat ze dit weten.

Brood zoals wij het nu eten is al lang niet meer het het brood van pakweg dertig of veertig jaar geleden. Er is vooral in het bakproces veel veranderd in de loop der jaren. Het brood moest vroeger veel langer bakken dan nu vandaag de dag het geval is. De bakker stond in vroeger tijden voor dag en dauw op om ervoor te zorgen dat het brood  ’s morgensvroeg weer vers in de bakkerij lag. Tegenwoordig moet alles vooral sneller klaar zijn en dus ook het brood. Afbakbroden die je in de supermarkt vaak tegenkomt  zijn heel populair. Het voordeel is dat je snel een ‘vers’ brood uit  je eigen oven op tafel hebt. Lekker als het brood nog een beetje warm is, alleen al de lucht van ‘vers gebakken brood’, zeker als je maag leeg is, doet  je het water in de mond lopen. Hoe komt het dat die ‘gebakken lucht’ zo’n invloed op ons heeft? Wie krijgt er niet spontaan trek van…

Wat zijn eigenlijk de consequenties van dat kortere bakproces en wat stoppen ze er dan in om toch hetzelfde resultaat te krijgen? Is het brood wat ik vandaag eet  nog wel net zo goed voor me  of is ’t alleen maar het gemak wat de doorslag gegeven heeft. Het roept  bij mij toch wel allerlei vragen op. Kan ik er nog wel uit halen wat ik nodig heb? Wat wordt er allemaal aan het meel toegevoegd voordat er een brood uit de oven komt en het in de winkel ligt? Dat lijkt me ook belangrijk om te weten.  De ingrediënten voor brood  zijn o.a. tarwe,meel, water gist, vetten in de vorm van margarine (transvetten), broodverbeter-middelen, suiker en zout.

Wat kan de relatie zijn tussen brood en gezondheidsklachten? Veel granen, met name tarwe maar ook gerst, rogge en haver bevatten fytinezuur. Van nature komt in de buitenste laag van granen fytinezuur voor.  Met name in graanproducten waarin de hele korrel is gebruikt, zoals in ons volkorenbrood, komt fytinezuur voor. Het probleem is dat boven-genoemde granen een onoplosbare binding gaan vormen met ijzer en zink, calcium en magnesium en koper waardoor deze waardevolle mineralen niet of nauwelijks meer in je lichaam op te nemen zijn.  We halen er op deze manier dus minder uit en er kan een mineralentekort ontstaan. Vervolgens kan dit mineralentekort gezondheidsklachten geven waarbij je niet zo snel aan granen als boosdoener zou denken. De meningen vanuit verschillende onderzoeksrichtingen over dit mineralentekort zijn nogal verdeeld.  Brood kent een lange traditie daarom is het laatste woord hierover nog lang niet gezegd.

Gluten zijn tarwe-eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Steeds meer kinderen en ook volwassenen hebben gezondheidsklachten die specifiek door gluten veroorzaakt worden. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit de conclusie naar voren komt dat gluten bij vrijwel iedereen in meer of mindere mate  het slijmvlies van de darmwand beschadigen. Gluten zitten niet alleen in brood, maar ook in pasta, koekjes, pizza’s, crackers, sauzen, soep enz. In heel veel producten die je dagelijks eet zitten dus gluten, altijd goed etiketten bestuderen!  Bij mensen die niet tegen gluten kunnen spreek je van glutenintolerantie of coeliakie. Dit uit zich in bijvoorbeeld, eczeem-huidklachten, maag- darmproblemen, hoofdpijn, vaak opgeblazen gevoel in de buik enz. Voor je voedselkeuze heeft het beslist ingrijpende gevolgen. Maar uiteindelijk zou gluten beperken of vermijden  best wel eens de gezondheid van veel mensen ten goede kunnen komen . Alleen het vraagt wel wat van je!

Heb je er bovendien wel eens over nagedacht wat er nou verder allemaal aan brood toegevoegd wordt? Bijvoorbeeld, een stof, genaamd broodverbetermiddel,  een verzamelnaam voor  hulpstoffen die de houdbaarheid van het brood verhogen, de baktijd verkorten en het brood glans, structuur en smaak geven.  Op zich is daar niets mis mee zul je denken, maar wat zijn dat dan voor stoffen? De naam suggereert dat het het brood verbetert, maar geldt dat ook voor mijn gezondheid? Bovendien worden vaak niet alle stoffen genoemd. Een aantal van deze hulpstoffen bekend onder de E-nummers, bijvoorbeeld E472 en E927a, waarvan de laatste hyperactiviteit en astma kan veroorzaken. In Duitsland en Australië is deze stof zelfs verboden. Dan heb ik toch mijn bedenkingen als ik tweemaal per dag, zeg maar vier boterhammen zou eten, ook al is brood een leverancier van vitamine B, koolhydraten, eiwitten en vezels.  Het woord ‘broodverbeteraars of broodverbetermiddelen’ geeft mij toch een wat nare smaak.

Heel af en toe koop ik biologische brood gemaakt van (zuur)desem. Er zijn goede alternatieven voor brood waar ik inmiddels dankbaar gebruik van maak en ik moet zeggen dat ik me daar veel beter bij voel.  Het kostte even wat tijd om van mijn ‘broodverslaving’ af te komen, vooral ’s morgens die twee boterhammen met hagelslag  en roomboter 😀

De meeste mensen merken na ongeveer twee weken al een verhoging van hun energie-peil,een sterk verbeterde darmwerking en verminderen of geheel verdwijnen van andere  gezondheidsklachten. Het vraagt even wat creativiteit en experimenteren, maar als je eenmaal die verbetering merkt, dan laat je die ‘gebakken lucht’ gemakkelijker voor wat het is. Veel succes, ben benieuwd naar jouw reactie!

 

 

brood

Claudia • 29 januari 2013


Previous Post

Next Post