When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

5 Gezonde alternatieven voor vleeswaren, kaas en zoet broodbeleg

Misschien vraag je je na het lezen van de titel van deze post wel af waarom je eigenlijk alternatieven nodig zou hebben voor je huidige broodbeleg. Want wat is er dan niet goed aan kaas op brood of hagelslag?

Vreemd genoeg ligt dat eraan aan wie je het vraagt… De producenten van de betreffende voedingsmiddelen doen er alles aan om ook mee te gaan met alle trends op voedingsgebied. Is er in het nieuws geweest dat pure chocola beter is dan melkchocola? Dan wordt het interessant om een vernieuwde/verbeterde versie van de huidige pure chocopasta te maken, om in te spelen op die informatie en aan ‘de behoefte’ van de consument te voldoen. Niet dat er nou zo veel wordt veranderd aan het eigenlijke product. Vaak proef je er waarschijnlijk niks van, maar het staat wél op de verpakking dat het anders en vooral beter is. En dat willen wij als consument, wij willen betalen voor ‘beter’, ‘gezonder’ etc. ook als we het onderscheid qua smaak niet eens kunnen maken.

Terug naar de vraag waarom je hoogstwaarschijnlijk niet de meest verantwoorde keuzes maakt wat betreft je broodbeleg. Zoet staat voor suiker, in de meeste gevallen veel suiker en met name geraffineerde suikers die zo fijn je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Wat overigens er op neer komt dat je niet lang na het eten van je lekkere boterham met hagelslag een dip krijgt in je energieniveau en je krijgt ook weer honger.. Gelukkig hebben de voedingsmiddelenfabrikanten daar ook wat op gevonden: koekjes voor bij de koffie, of een liga voor de kids. Kassa!! Voor de fabrikanten wel te verstaan, hun geldpot wordt door ons gespekt en wij krijgen er ook wel wat spekjes voor terug, helaas niet in de portemonnee maar op ongewenste plaatsen op je lijf. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vage klachten die je er ook van kunt krijgen. Geen chocopasta, hagelslag of jams meer op brood dan? Als je de verleiding van de lightproducten kunt weerstaan en zo een hoop suikervervangende gifstofjes misloopt, zijn er nog de vleeswaren en kaas.

Helaas zijn vleeswaren niet pure vleeswaren. Een plakje ham heeft zelfs een ingrediëntenlijst. En wie denk je dat daar weer om de hoek komt kijken? Onze grote zoete vriend suiker! In een vorig artikel hadden we het al over verborgen suikers, en ja hoor ook de vleeswaren zijn niet veilig. Daar komen nog een hele waslijst aan E-nummers bij ook, conserveermiddelen, voedingszuren en stabilisatoren bij. Lijkt allemaal onschuldig, tot je gaat lezen wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Hmm geen vleeswaren dus? Kaas dan? Dat eet iedereen en daar wordt zoveel reclame voor gemaakt, dat moet wel goed zijn!

Tja, hier is geen eenduidig antwoord op te geven. En elk voordeel heb z’n nadeel zullen we maar zeggen. Kaas zou je in ieder geval biologisch moeten kopen om de antibiotica uit de melk te vermijden die koeien uit de reguliere sector krijgen. Daarnaast zit er ook een wereld van verschil in wat betreft smaak. Nu ik al jaren biologische kaas eet, vind ik persoonlijk zeker de supermarktkaas naar plastic smaken, ik eet het dus ook niet meer. Hier komt nog bij dat steeds meer mensen zuivel slechter verdragen. Denk aan vage klachten als misselijkheid of een verkouden gevoel als je zuivel hebt gegeten. Zelf krijg ik er geïrriteerde slijmvliezen van en hoest ik de rest van de dag als ik bijvoorbeeld yoghurt eet en melk drink. Kaas gaat wel goed, gelukkig maar want helemaal zonder kaas ‘kan’ ik niet leven, daar heb ik best wat gehoest voor over. Melk en yoghurt daarentegen drink en eet ik niet meer. Daar zijn ook nogal wat alternatieven voor te krijgen.

Gelukkig zijn er talloze andere opties voor op brood. Het is misschien niet net zo makkelijk en snel als jam of vlokken, je weet wel zeker dat je je lichaam iets goeds te eten geeft. Iets waar je energie van krijgt i.p.v. voor inlevert en waar geen additieven in de vorm van E-nummers in zitten. En je kunt ook meer variëren wat betreft smaak omdat jijzelf degene bent die er kruiden of olie bij doet. Jij bepaalt wat je eet en niet de fabrikant!

Hieronder vind je belegopties, ik heb ze allemaal meerdere keren gemaakt en geproefd en aan anderen laten proeven. Iedereen vond ze super! En dat is niet dankzij mijn kookkunsten, maar door de pure en eerlijke smaak. Je eten smaakt weer naar eten en je lichaam kan er de voedingsstoffen uit halen en gebruiken waar ze voor bedoeld zijn in plaats van puin te hoeven ruimen.

  1. Avocado, geprakt/fijngemaakt in de blender, toevoegen à onbewerkt zeezout, extra vierge olijfolie, evt notenolie, verse kruiden (basilicum, koriander), peper
  2. Kikkererwten (hummus) uit de blender, toevoegen tahin (zelf licht geroosterde sesamzaadjes fijnmalen, knoflook, citroen en olijfolie mixen in de blender)
  3. Kikkererwten & avocado zonder tahin maar met veel olijfolie en kruiden vers/gedroogd naar smaak
  4. Korianderpesto, amandelen, koriander, teentje knoflook, zeezout, zwarte peper, olijfolie
  5. Eiersalade, eieren, olijfolie, zeezout, naar eigen smaak verse en gedroogde kruiden, bieslook en dille zijn er erg lekker door vind ik zelf

Kies als brood het liefst ook zuurdesembrood en zonder tarwe bv boekweit, rijst of speltbrood. Boter op brood mag, als het maar (biologische) roomboter is.

Heb jij nog andere tips voor ons?

avocadohummus

Claudia • 7 september 2012


Previous Post

Next Post