When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Lekker naar de boer op 23 juni 2012 Deel2

De derde bestemming, Voorthuizen, Biologische tuinderij De Elzenkamp waar Else Schimmel de scepter zwaait. Een prachtig bedrijf waar heel veel soorten groenten verbouwd worden. Wat mij opviel waren de mooie kapucijnerplanten en de schitterend gekleurde rodekoolplanten en verschillende soorten sperziebonen. Echt eenlust voor het oog, vooral met het zonnetje erbij wat volop scheen.  Else vertelde zeer gepassioneerd over haar bedrijf en hoe zij tot het plan gekomen was om dit bedrijf op te zetten. Haar drijfveer,  het werken met mensen en  het buiten zijn hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Heel mooi om van haar te horen en te zien hoe deze prachtige groenten groeien, van wortels, uien, knoflook, sla, rabarber tot vele koolsoorten. Ieder jaar wordt er bijvoorbeeld weer gekeken wat waar gezaaid of gepoot moet worden. Zo put je ook de grond niet uit. Natuurlijk worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Potstalmest  die gebruikt wordt, komt uit de directe omgeving.

Mensen kunnen wekelijks bij haar of bij afhaaldressen in de directe omgeving  een groenten- en fruittas afhalen. Voor het kopen van losse producten naar eigen keuze kun je hier  in de tuin zelf terecht op bepaalde dagen. Keuze genoeg als je  gevarieerd en gezond wilt eten in ieder geval! Iedereen kan hier wel iets naar zijn gading of smaak vinden.

Ook wordt er veel met vrijwilligers gewerkt, die hier een aantal dagdelen helpen de groenten te oogsten. Een heel waardevol  initiatief van Else. De dag vloog voorbij. Het was toch nog een beetje haasten om alle adressen langs te gaan die ik in mijn planning had opgenomen.  Er valt zo veel te zien en uit te wisselen. Ook ontstonden er spontaan leuke gesprekken met andere bezoekers die enthousiast over hun eigen moestuin vertelden. Steeds meer mensen zien de waarde in van  een eigen moestuin.  Mensen die  de echte pure smaak van groenten en fruit weten te waarderen. Dan ben je hier bij Else’s tuin absoluut aan het juiste adres.

Website www.elzenkamp.nl

Ik wilde nog graag naar de Ouwendorperhoeve in Garderen.  Het was al aan de late kant. Tegen half vijf gearriveerd bij de Ouwendorperhoeve. Het was er stil. Hier was de open dag tot vier uur bleek achteraf.  De zeer vriendelijke eigenaar begon meteen van alles te vertellen en had er geen enkel probleem mee dat ik wat later was. De Ouwendorperhoeve is een schapenmelkbedrijf wat zelf de melk verkaast. Ook hier wordt op biologische wijze gewerkt,  met alle respect voor dier, mens en natuur. Dat zie en ervaar je meteen als je hier op het erf op komt. Hier lopen de zeer vriendelijke Friese melkschapen rond en ook een aantal heel grappige varkens, de bonte Bentheimers. De bonte Bentheimer is een vrij zeldzaam ras, wat eens uitgestorven was en nu weer nieuw leven ingeblazen is. Het zijn prachtige dieren om te zien vind ik. De hoeve ligt op een zeer unieke plek tegen de bosrand.  Ik was zeer onder de indruk van het verhaal over de oude grassoort  en bepaalde kruiden waartoe zij overgegaan zijn een paar jaar geleden en die zo goed past bij de zandgrond in Garderen. Dat komt dubbel en dwars terug in de smaak van de ontzettend lekkere schapenkaas!  Hoewel ik eigenlijk niet zo’n liefhebber ben van deze kaas, ben ik nu toch gezwicht en heb ik een stukje meegenomen. Eerst proeven natuurlijk,  zowel een jonge als een wat belegen versie.  De kaas is echt heerlijk, niet te vergelijken met  de schapenkaas die ik een paar jaar geleden geproefd had. Een absolute aanrader, uiteraard ook gemaakt van rauwe melk, die niet gepasteuriseerd is. Supergezond! Heel origineel is de boerderijwinkel die wel lijkt  op een soort pipowagen, vrolijk omlijst met kleurige bloemen. Een lust voor het oog.  Allerlei leuke streekproducten, waaronder  jam, honing en veel informatie over de prachtige omgeving hier in Garderen die bij toeristen in de zomer  heel populair is. Ook hier trof ik een enorme kennis en bevlogenheid aan die ik niet snel zal vergeten. Voor een stukje echte lekkere kaas rijd je soms graag een stukje om, dat zal ik zeker doen. Biologische rauwmelkse schapenkaas, en zeker zo’n lekkere als deze, kom je niet gauw tegen.

Website www.ouwendorperhoeve.nl

Het was een fantastische dag en gelukkig werkte het weer ook mee. Dat heb je wel nodig aangezien veel activiteiten buiten plaatsvonden. Ook voor kinderen was er op alle bezochte boerderijen van alles te doen, van schminken, tot zeepjes maken, fruit plukken enz. Ook vind het goed te zien dat er steeds meer mensen aandacht hebben voor het welzijn van dier en de natuur. Daar mogen we best trots op zijn.  Zulke mooie initiatieven, om meer mensen ‘met de boer’ kennis te laten maken mogen er best meer komen. Proef en vooral beleef het verschil, het is zo de moeite waard!

ElzenkampLekker naar de BoerOuwendorperhoeve

Claudia • 11 september 2012


Previous Post

Next Post