When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Vulling of voeding

Stel, je hebt een aardige hoeveelheid groenten, vlees, rijst of pasta gegeten en je zit redelijk vol. Echter, een uur of anderhalf na je maaltijd krijg je al weer de behoefte om wat te eten. Je hebt bijvoorbeeld trek in een lekkere gevulde koek bij de koffie, en nog water later op de avond lust je best nog wel een schaaltje met wat chips. Wellicht herken je dit? Hoe komt het dat je al weer zo snel trekt krijgt? Dat je maag na de maaltijd goed gevuld is, wil zeker niet altijd zeggen dat je je lichaam ook echt gevoed hebt.

Ik herken het bovenstaande nog vanuit de tijd dat ik regelmatig witte pasta of witte rijst at. Hierbij maakte ik dan een tomatensaus met gehakt of een roomsaus met kruiden. Een uur naderhand kreeg ik alweer trek in iets lekkers, vooral in iets zoets.

Witte pasta, witte rijst, koek en ook snoep vallen onder de bewerkte of geraffineerde koolhydraten. Door de bewerking, zoals het malen van graan tot bloem en pellen van rijst, zijn de belang-rijkste  voedingsstoffen eruit gehaald. Vaak worden er nog kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen aan toegevoegd.

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd en vormen de grootste bron van energie voor ons. De koolhydraten in witte pasta, rijst, koek en snoep bijvoorbeeld hebben een hoge glykemische index (GI). Hiermee wordt de snelheid bedoeld waarmee de koolhydraten worden verteerd en als glucose wordt opgenomen in je bloed.

De witte rijst en pasta in het voorbeeld van mijn maaltijden zijn dus voedingsmiddelen die heel snel worden opgenomen en betrekkelijk kort een verzadigd gevoel geven. De bewerkte of geraffineerde koolhydraten geven je bovendien niet voldoende vitaminen en mineralen en daarmee ook weinig energie. Als je regelmatig voedingsmiddelen op je menu hebt staan die bewerkte koolhydraten bevatten, dan kun je daar ook klachten van krijgen zoals  hoofdpijn, jeuk en vermoeidheid.

Tegenwoordig kies ik voor koolhydraten met een lage GI, zoals bruine rijst en volkoren pasta. Bruine rijst of zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten ook veel meer voedingsvezels dan witte rijst en pasta. Vezels behoren in principe ook tot de koolhydraten en zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Voorbeelden van andere gezonde voedingsmiddelen waarbij je lang een verzadigd gevoel hebt en die weinig schommelingen in je bloedsuikerspiegel geven zijn spelt, boekweit, roggebrood, linzen, bonen, courgette, bladgroenten, tomaat en champignons. Pas op met bijvoorbeeld de kant-en-klaar sauzen, want daar zitten vaak vele (verborgen) suikers in en andere toevoegingen zoals smaakversterkers. Kijk altijd goed op de etiketten. Maak liever zelf een saus met verschillende verse groenten en verse kruiden erin.

Als je aandacht besteedt aan de juiste koolhydraten, zal dit je energiepeil zeker ten goede komen. Ook de extra kilo’s waar je misschien wel vanaf wilt zul je gemakkelijker kwijtraken. Je lichaam voelt zich bovendien veel comfortabeler bij zo weinig mogelijk bloedsuikerschommelingen. Ik merk zelf dat ik nauwelijks meer behoefte heb om na een goede maaltijd in de avonduren zoetigheid te nemen. Als ik wat later op de avond toch trek in iets krijg, dan neem ik liever iets waar eiwitten in zitten, want dit laat je bloedsuikerspiegel met rust. Tenslotte, het gaat altijd om de juiste balans, goed gevuld en goed gevoed.

 

 

Claudia • 1 mei 2012


Previous Post

Next Post