When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

2

Tijd voor een ander ontbijt

Vandaag vertel ik iets over een ontbijt wat waarschijnlijk niet zo alledaags is. De eerste maaltijd van de dag waar je heel veel gezonde voedingsstoffen uit kunt halen en waarbij veel variaties mogelijk zijn. De dag beginnen met een echt gezond ontbijt is geen overbodige luxe. Als je eerste maaltijd van de dag veel goede voedingsstoffen bevat zal dit ervoor zorgen dat je soepeler op gang komt, om je dagelijkse bezigheden, werk of studie op te pakken.

Om de dag goed te beginnen denk je wellicht eerst aan volkoren boterhammen, misschien wel met zoet beleg zoals hagelslag, chocoladepasta of jam. Een boterham met zoet belegd is voor veel mensen een bekende gewoonte. Kinderen vinden een boterham met zoet, vooral chocoladepasta en hagelslag vaak ook erg lekker. De voorkeur voor zoet beleg in de ochtend zou wel eens te maken kunnen hebben met de bloedsuikerspiegel die op dat moment laag is en de trek in iets zoets doet toenemen.

Mijn ontbijt zag er jarenlang uit zoals ik hierboven omschreven heb. Een of twee volkoren boterhammen met roomboter, belegd met hagelslag en als afwisseling jam. Mijn eigen ervaring was dat een boterham met zoet mij op gang bracht en de energie gaf om te beginnen aan de dagelijkse dingen. Het was bijna een vastgeroeste gewoonte geworden. Voor de lunch nam ik dan wel hartig beleg, zoals kaas met tomaat en komkommer, of in de tijd dat ik nog geen vegetariër was, een plakje ham of worst. Op deze manier was het voor mij wel gevarieerd, ’s ochtends zoet en ’s middags hartig beleg. De reden dat ik van deze oude ontbijtgewoonte afgestapt ben is dat ik merkte dat mijn energiepeil toch redelijk snel weer daalde. Ik had na een uur alweer een leeg gevoel en tegelijkertijd een gevoel van misselijkheid. Het oude ontbijt voldeed voor mij niet meer. Ik was op zoek naar een goed alternatief hiervoor  waarin ik wel twee of drie uur mee uit de voeten kon. Daaraan voldeed de oude versie duidelijk niet.

Ik heb een aantal keren diverse ontbijtgranen, cornflakes en nog enkele andere producten geprobeerd. Ik voelde me daar ook niet optimaal bij. Mijn bezwaar bij dergelijke kant-en-klaar producten was dat overal weer suikers aan toegevoegd worden. Het zou kunnen zijn dat ontbijtproducten waaraan stukjes chocolade of andere vormen van suikers toegevoegd zijn zo toch weer enigszins het brood met zoet beleg benaderen. Veel mensen willen tenslotte graag de dag met zoet beginnen. Op de pakken staat aangegeven dat je dit heel goed met melk kunt eten. Voor mij was melk geen optie, omdat ik als kind zijnde er al van kokhalsde. Ook valt elke dag melk met cornflakes eten niet onder gevarieerd eten. Ook gezien het feit dat steeds meer kinderen en ook volwassenen een vorm van allergie voor melk hebben is dit niet echt een aanrader.

Mijn ontbijt van vandaag ziet er als volgt uit: De basis is rijstmelk van Lima. Ik voeg daar een aantal ingrediënten aan toe zoals, een eetlepel tarwekiemen van AmanPrana, een eetlepel kokosbloem, een banaan of in stukjes gesneden appel, een handjevol rozijnen, gemengde noten, een eetlepel lijnzaadolie (omega 3), een eetlepel gebroken lijnzaad en cranberries of gojibessen en eventueel nog geraspte kokos. Je kunt in plaats van rijstmelk bijvoorbeeld ook sojamelk nemen als je dat lekker vindt, of biogarde. Ook met fruit kun je variëren, in de zomer bijvoorbeeld met stukjes aardbei, perzik of mango ananas. Het liefst neem ik de producten uit de natuurwinkel met een EKO keurmerk. Zo weet ik dat ik producten heb waar de meeste vitamines, mineralen en sporenelementen (nog) in zitten. Met zo’n ontbijt kan ik ervoor zorgen dat mijn weerstand tegen ziekten, infecties en dergelijke goed op peil blijft.

In ieder geval bevat mijn ontbijt meer dan voldoende vezels. Vezels zorgen voor een goede darmwerking. Door het verse fruit, maar ook het gedroogde fruit, krijg je een aardige hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C is een zeer belangrijke antioxidant. Een antioxidant is een stof die helpt om de schade die ontstaat door vrije radicalen te neutraliseren of te repareren. Lijnzaad en lijnzaadolie zorgen voor Omega 3. Omega 3 gebruiken de meeste mensen veel te weinig. Misschien eet je een keer in de week vis, maar dat is nog niet voldoende. Wat je dan kunt doen is er gebroken lijnzaad aan toevoegen. Tarwekiemen zijn een waardevolle optie om aan je ontbijt toe te voegen omdat deze veel vitamine B bevatten en ook veel ijzer, zink, calcium, magnesium en een goede verhouding omega 3-6-9. Bovendien smaakt het ook heel erg lekker.

In dit artikel heb ik laten zien hoe je een ontbijt kunt maken wat bomvol zit met waardevolle voedingsstoffen. Het geeft je een boost om de dag goed te beginnen. Hierdoor heb je niet zo snel de behoefte om een tussendoortje te nemen. Een goed ontbijt zal je weerstand verhogen en daardoor ben je minder snel vatbaar voor infecties en ziekten.

 

ontbijt

Claudia • 7 mei 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Astrid 8 mei 2012 - 12:53

  Hoi Ineke,

  Ziet er leuk en lekker uit. Helder stuk zoals je het geheel hebt beschreven. Dank je wel, ik zal een aantal dingen opnemen in mijn ontbijtje.

  Ontspannen groet,
  Astrid van der Does

  • ineke 8 mei 2012 - 14:18

   Hoi Astrid,

   bedankt voor je reactie! Als je nog vragen hebt, laat het me weten.

   Groeten,

   Ineke

Comments are closed.