When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Eet jij wel gezond??

Op die vraag zal iedereen praktisch ja antwoorden. Ook die zes miljoen Nederlanders met overgewicht en mensen met legio onverklaarbare en vooral vage klachten. Hoe kan dat dan? Die vraag zou je jezelf ook eens moeten stellen, denk er eens over na. Als iedereen gezond zou eten, dan zouden we als natie over het algemeen veel gezonder moeten zijn? Helaas is dat niet het geval. Meer en meer mensen worden ziek en er zijn vooral steeds meer mensen met vage klachten waar ook de huisarts geen oplossing voor weet, laat staan de oorzaak kent.

En toch zal een willekeurig persoon die je zou vragen of hij of zij gezond eet, hier volmondig ja op antwoorden. Natuurlijk geven we wel toe best eens een frietje met mayo of een slagroompunt weg te werken, maar zeker niet te vaak. Dus dan eet je gezond toch? Tja, net zoals je gezond bent als je niet een of andere ziekte of aandoening hebt? Gezondheid is echt meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Eén van de beste quotes die ik het afgelopen jaar ineens overal tegenkom in de boeken die ik lees en de websites die ik bezoek. Zou het hetzelfde zijn met ons ‘gezond eten’? Dat we eigenlijk niet beter weten? Elke dag friet, taart of rood vlees is niet goed voor je dat weten we allemaal, maar weten we eigenlijk meer dan dat? Weet de gemiddelde Nederlander welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke vermeden zouden moeten worden? Ik denk het niet.

Dit is niet het gevolg van collectieve domheid, we willen best weten wat goed voor ons is. Probleem is dat sinds jaar en dag dezelfde instanties verantwoordelijk zijn om ons ‘voor’ te lichten met betrekking tot voeding. En de voedingsmiddelenindustrie natuurlijk. Die vertellen ons al jarenlang wat we moeten eten en hoeveel. Ook hebben ze zo’n handige term voor je dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Maar is die hoeveelheid dan voor iedereen gelijk? En hoe weten ze eigenlijk wat er in elk product zit? Dat zullen ze toch wel meten? Is dat altijd hetzelfde en hoe meten ze dat dan?

Te veel suiker is niet goed voor je, dat weten we ook en wordt ons ook keurig verteld. Maar bij suiker denkt iedereen aan suiker in die slagroompunt of de suiker door je yoghurt of in snoep. Er wordt niet bij verteld dat er aan een blikje bruine bonen of in plakjes ham nog suiker wordt toegevoegd. Ook weet de gemiddelde Nederlander niet alle verschillende benamingen en soort suikers uit het hoofd.

Wat tegenwoordig ook een hele hippe en vooral marketingtechnisch een gouden term is, is ‘natuurlijk’. Dit lijkt ineens synoniem te staan voor ‘gezond’! De in de natuur voorkomende stoffen kwik en arsenicum zijn dus ook puur natuur. Toch smeren we dit met z’n allen niet op ons brood. De term natuurlijk op zich zegt dus ook niet alles… Maar het ligt wel lekker in de mond en de consument trekt de portemonnee maar al te graag open voor een product waar met sierlijke letters ‘natuurlijk product’ op is geschreven door de slimme marketingmedewerker van de fabrikant. Nu is het ook weer niet zo dat alle producten waar dit op staat je bij de neus nemen wat betreft de impliciete gezondheidsclaim. Het is wel belangrijk om kritisch te kijken naar wat je koopt. In het artikel van Foodwatch staan vijf tips om het je wat makkelijker te maken.

Zo zie je, het is eigenlijk niet eens zo gemakkelijk om te weten wat goed voor je is met alle sturing en potentiële misleidingen die op je pad komen! Gelukkig zijn er veel duidelijke websites en boeken te vinden voor degenen die zich toch zijn gaan afvragen of ze nou wel gezond eten. En er komen ook steeds meer apps die je kunnen helpen bij het keuzes maken in de supermarkt. Er is bijvoorbeeld al een app die je vertelt wat een bepaald E-nummer inhoudt. Wel zo handig in de supermarkt als je je computer niet bij je hebt. Ook in een handig zakformaat is het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ .

Helaas kun je na het lezen van alleen dit artikel nog niet bepalen of je gezond eet. Het is wat ingewikkelder dan niet teveel zout, suiker, verzadigde en transvetten. We begrijpen ook dat de meeste mensen veel te veel andere dingen te doen hebben om ook nog eens urenlang achter de pc of in boeken te speuren naar de gezondheidsgraal wat betreft voeding. Om die reden zijn we ook begonnen met E-movere. Het is ontstaan vanuit onze eigen zoektocht naar gezonde voeding. Een zoektocht die wij als enorm uitdagend, leerzaam en inspirerend beleven en die waarschijnlijk nooit ten einde zal komen simpelweg omdat er in onze ogen niet één ‘waarheid’ bestaat. Hoe graag we misschien ook alles zouden weten, mogelijk is het niet. En dat is ook niet erg. We proberen veel te lezen en te vergelijken en ook uit eigen ervaring te putten om jullie informatie te geven waar je wat mee kunt en zonder dat het te veel tijd kost. Wil je weten hoe het met jouw manier van eten gesteld is? Houd een eetdagboek bij dan kunnen wij je aan de hand daarvan een analyse en advies geven. Ben je niet zo creatief in de keuken? Op onze blog en op facebook vind je veel ideeën en dan verschijnt dit jaar ook nog onze receptkaartenserie. Weet je dat je niet gezond eet, maar vind je het lastig om er echt mee aan de slag te gaan? Neem contact op voor een gratis intakegesprek en we bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Als je je eetpatroon en gewoonten wilt veranderen heb je soms gewoon een steuntje in de rug nodig, wij zijn er om je te helpen bij het hele proces dat verandering heet. Veroordelen zullen we je zeker niet, wij hebben er ook jaren over gedaan om erachter te komen wat wel en niet goed voor ons is.

Jij voelt je toch ook prettiger als je weet dat je ook écht gezond eet, omdat je weet wát gezond is?!

Claudia • 15 augustus 2012


Previous Post

Next Post