When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Train je slank en word sterker!

 

Het trainen met kettlebells, gietijzeren kogels aan een handvat, is nog niet zo heel erg bekend. In het begin dacht ik dat het trainen hiermee veel overeenkomsten had met de bodybuilding training die ik vele jaren geleden gedaan heb. Er zijn zowel verschillen als overeenkomsten tussen de bodybuilding training en de kettlebell training. Beide hebben als doel de spieren te verstevigen. Ook begin je eerst met een laag gewicht te trainen, wat je vervolgens steeds verder opvoert. Met de kettlebells begin je met vier kilo voor vrouwen, mannen bij acht kilo. Toch is een training met deze gietijzeren kogels heel anders dan de bodybuildingtraining.

Het mooie vind ik dat deze training zo bij de basis van een bepaalde beweging begint. Bijvoorbeeld hoe je een zware tas optilt zodat het niet belastend is voor je rug. Het zijn bewegingen waar je normaal gesproken niet bij nadenkt. Vaak hebben we een totaal verkeerde manier van zware boodschappentassen dragen met als gevolg rugklachten. Of een verkeerde houding met stofzuigen en iets lvan de grond oppakken. Dit is wat je eerst leert voordat je met gewichten oefeningen gaat doen. De basishoudingen moet je eerst goed beheersen anders krijg je onherroepelijk blessures.

Het gaat ook in het begin helemaal niet om de hoeveelheid herhalingen, maar om de kwaliteit waarmee je de beweging uitvoert. Ik heb er veel aan gehad door de oefeningen eerst heel langzaam uit te voeren, zo kon ik helemaal voelen wat er gebeurde met mijn spieren. Voor mij was dit de manier om de oefening goed uit te leren voeren. Zodra ik erbij na ging denken, dan ging het mis. Door alle spieren te voelen die je gebruikt tijdens een bepaalde oefening maak je je ze gemakkelijker eigen. Het is net als schakelen in een auto, als je er steeds bij moet denken dan maak je meer fouten. Op een gegeven moment hoor je aan het motorgeluid dat je moet schakelen. Even een voorbeeld om het begrijpelijk te maken.

Als je eenmaal kwaliteit in de basisoefeningen hebt ontwikkeld, dan heb je daar ook in je dagelijkse leven veel profijt van. Ik merk dat als ik dingen oppak, ga zitten, of ga staan, nu automatisch de geleerde manier van omhoog komen, rechtop staan, door mijn knieën gaan in praktijk breng. Vooral je bovenbeenspieren worden door de squats snel sterker. Hierdoor kan ik moeiteloos vele malen de trap op en af lopen in een rap tempo zonder daarvan iets te merken. Je conditie verbetert ook heel snel door alleen al de basisoefeningen.

Veel mensen hebben rugklachten. Een van de basisoefeningen is er dan ook op gericht om de rugspieren te versterken. Ook de manier waarop je je schouders houdt is van belang. Het moet niet belastend zijn. Het oefenen voor de spiegel heeft als voordeel dat je zelf kunt zien of je je schouders goed laag houdt, wat noodzakelijk is voor de basisoefening. Veel mensen laten de schouders hangen en zakken in door hun rug als ze achter de computer zitten met allerlei klachten van dien. Nu ik een beetje bedreven geraakt ben in de basis merk ik dat achter de computer zitten veel minder belastend is. Mijn rug en schouders zijn sterker geworden en ik zak nauwelijks meer in elkaar. Achter de computer zit je al snel een tot anderhalf uur, lang genoeg om flink last te krijgen van nek, schouders en rug.

Er zijn instructeurs die van mening zijn dat de kettlebell training minstens zo effectief is als een training in de sportschool met al die dure flitsende apparaten die je tegenwoordig ziet. Een groot verschil is dat je bij de apparaten voor armtraining bijvoorbeeld zittend de oefeningen uitvoert. Bij de kettlebell workout sta je, je bent constant in beweging, en niet zo’n klein beetje ook! Het is flink zweten al na enkele minuten. Je hele lijf is in beweging. In een oefening kun je heel veel spieren tegelijk trainen, daar waar je in de sportschool aan de apparaten alles afzonderlijk moet trainen. Zo kost het ook meer tijd om je doel te bereiken. Bovendien is een abonnement op een sportschool voor veel mensen erg duur. Als je de nieuwste apparatuur goed bekijkt, dan kun je je voorstellen dat dit veel geld kost. Dat moet ergens vandaan komen om het weer terug te verdienen.

Kettlebells koop je al vanaf € 15—per stuk voor een 4 kg gewicht. Voordeel is ook dat je er weinig ruimte voor nodig hebt en overal je oefeningen kunt doen.

Ik zou je wel adviseren om een korte training te volgen bij een goede instructeur, want een verkeerde basishouding geeft niet alleen kans op blessures, maar het beoogde resultaat kan daardoor uitblijven of vertragen. Ik ben in ieder geval heel enthousiast en begin iedere dag met mijn training en heb er de hele dag profijt van. Je wordt er helemaal sterker door, niet alleen je spieren, maar je hele lichaamshouding verbetert daardoor. Wil je snel resultaat, begin vandaag!

Heb jij ook ervaring met deze training, laat het me weten. Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

bewegingkettlebellssport

Claudia • 11 oktober 2012


Previous Post

Next Post