When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Ontbijt van de week: Chiazaden met fruit en noten

Chia zaad behoort tot de zogenaamde superfoods en wordt al sinds eeuwenlang door de Maya’s gegeten. Chia betekent letterlijk kracht binnen hun cultuur. Het werd als een medicijn gezien omdat het de gezondheid zo positief beïnvloedt. Chia is een zeer belangrijke bron van omega-3. In het huidige Westerse voedingspatroon hebben veel mensen hier een tekort aan. Een ontbijt waarin gezonde vetzuren zitten draagt bij om hart- en vaatziekten te voorkomen en het cholesterol te verlagen.

Wat heb je nodig voor dit ontbijt van de week (per persoon)

  • 1-1,5 eetlepel Chia
  • 1 appel in kleine stukjes gesneden
  • Geraspte kokos
  • 1 theelepel kaneel (biologisch)
  • 1 theelepel pure cacao
  • rozijnen
  • eetlepel tarwekiemen
  • gepelde amandelen en walnoten

Chia bevat veel gezonde voedingsstoffen, vooral veel omega-3, maar ook omega-6. Chia in dit ontbijt is eerst circa vijftien minuten voorgeweekt in water waardoor het zaad uitzet. Het ziet er dan wat vreemd uit. Chia neemt tot wel negen keer zijn eigen gewicht aan water op! Daarna kun je er de andere ingrediënten doorheen scheppen. Chia is veelzijdig toepasbaar, want je kunt het ook rauw door een salade heen doen, of door rijst, soep of saus. Voordeel is dat, als je het als ontbijt neemt, je meteen ’s ochtends veel eiwitten binnenkrijgt. Chia geeft al snel een verzadigd gevoel en bevat heel weinig calorieën. Heel effectief als je af wilt vallen! Naast gezonde vetten en eiwitten bevat het veel vezels , wat belangrijk is voor een goede spijsvertering, en calcium, kalium, zink, mangaan, natrium, fosfor en ijzer.

Kaneel heeft een heel hoge anti-oxidantenwaarde, ook werkt het verwarmend en kan het helpen bij kramp bijvoorbeeld. Ook heeft het een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte o.a. in combinatie met honing.

Geraspte kokos of kokosstrooisel, is kant-en-klaar te koop en bevat goede vetten. Verder is koskos rijk aan kalium, calcium,magnesium, ijzer, zink, natrium en koper.

Tarwekiemen zijn rijk aan vitamine E en aan vezels die zorgen voor een goede darmwerking.

Rozijnen bevatten veel anti-oxidanten, voedingsvezels en blijken een bloeddrukverlagende werking tehebben omdat ze veel kalium bevatten.

Amandelen en walnoten zitten boordevol goede mineralen en vetzuren zoals magnesium, zink, koper, ijzer, mangaan en vitamine E.

Resultaat: Het Chia ontbijt is erg lekker , niet te zoet en niet te zwaar voor de ochtend. Een heel geschikt ontbijt om energie te krijgen om de dag te beginnen. Doordat chia veel water opneemt krijg je snel een verzadigd gevoel waardoor je niet snel te veel eet. Echt een aanrader als vervanging van een broodmaaltijd!

 

chiazaden

Claudia • 30 augustus 2012


Previous Post

Next Post