When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

Quick avocado lunch 850
0

Lunch recipe: een snelle avocado salade

Quick avocado lunch 850

 

Meestal neem ik ’s morgens de tijd om een gezonde lunch voor te bereiden. Soms lukt het door allerlei activiteiten die in de ochtend gepland zijn gewoon niet. Ik neem me dan voor om vroeger op te staan, maar dat lukt vaak niet. Een half jaar geleden zou ik dan toch voor een boterham met kaas gekozen hebben, maar ik heb een alternatief gevonden wat me beter op de maag ligt en heel weinig tijd kost. Die ene of soms twee boterhammen zaten me vroeger toch vaak niet helemaal lekker en dan kreeg ik buikpijn. Mijn lijf is echt helemaal niet meer gewend aan brood. Ik verbaas me erover hoeveel mensen vaak na een lunch met brood of broodjes ‘gezond’ vage klachten hebben. Heel goed denk ik om je dit eens te realiseren. Wat dat betreft leven we nog steeds in een ‘broodmaatschappij’. Als ik alleen al kijk hoeveel soorten en maten brood er in een doorsnee supermarkt op de planken liggen. Brood, brood, en nog eens brood. Maar goed, wat dan wel en hoe als je weinig tijd hebt maar wel een goed ‘maagvullende’ lunch wil of mee wil nemen naar je werk?

Het is handig als je sla, avocado en een paar tomaten op voorraad hebt. Meer heb je niet nodig behalve wat kruiden dan. Sla, of dat nou rucola, eikebladsla of ijsbergsla is maakt niet uit. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Een tijd geleden dacht ik dat salade niet mijn honger zou stillen tussen de middag en daarom at ik het vrijwel nooit als lunch. Maar nu denk ik daar heel anders over.

Avocado is natuurlijk een topper wat betreft vitamines, mineralen en goede vetten waaronder Omega-3. De regio waar ik woon in Nieuw Zeeland is een waar ‘avocado paradijs’, je kunt ze hier bij wijze van spreken zo oprapen, lucky me 😀 . Wij hebben sinds een jaar een avocadoboom in de tuin, nu maar wachten totdat we er vruchten aan krijgen, dat duurt ongeveert 3-4 jaar. In Nederland zijn ze over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar dus dat is makkelijk. De meerwaarde van avocado bij je lunch is ook dat je behoorlijk snel een verzadigd gevoel krijgt. Dat zit ‘m hoofdzakelijk in de vetten. Dat verzadigde gevoel houdt veel langer aan dan wanneer je bijvoorbeeld een koolhydraatrijke lunch hebt. Dan heb je vaak na anderhalf uur alweer trek in iets lekkers en krijg je de neiging om iets te gaan snoepen, tenminste dat is mijn ervaring. Als je deze lunch meeneemt naar je werk, sprenkel dan vooraf wat druppels citroen over de avocado zodat ‘ie niet te snel bruin wordt (oxideert). Dat helpt goed. Ik merk ook dat ik na mijn quick lunch met avocado geen behoefte meer heb om iets anders erbij te eten. Gewoon een kwestie van testen hoe het voor jou werkt.

Wat heb je nodig :

  • Halve avocado, fijngemaakt of in stukjes
  • Sla
  • Tomaat
  • Lente uitje of teentje knoflook (lekker pittig!)
  • Olijfolie
  • Appelazijn (biologisch)
  • Kruiden zoals oregano, thijm, basilicum (gedroogd)
  • Keltisch zeezout en zwarte peper

De kruiden, zout en peper en eventueel de fijngesneden knoflook of het lente uitje doe ik door de olijfolie. De appelazijn meng ik eerst door de sla. Hier in Nieuw Zeeland koop ik de ongepasteuriseerde variant en die ziet er heel puur uit, troebel dus! Echt heel lekker en bovendien heel gezond, ook voor je huid een echte aanrader. Voor wat extra eiwitten kun je er ook nog een ei bij doen, ook erg lekker trouwens.

Met deze quick lunch houd je het wel een poos vol zonder na een uur weer snackneigingen te krijgen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, maar soms heb je gewoon de tijd er niet voor of de ingrediënten niet in je koelkast. Daarnaast ook niet onbelangrijk, wie heeft er niet graag een blije buik? Dan kan deze quick lunch vast ook iets voor jou zijn 😀

avocadolunchsalade

Ineke • 1 november 2014


Previous Post

Next Post