When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

Avocado pesto sandwich 750
0

Lunch recipe: Avocado sandwich en korianderpesto

Avocado pesto sandwich 750

Dit is mijn favoriete lunch, veel groen en vooral lekker pittig. Groen is helemaal niet saai zo en het is makkelijk te maken. Heel af en toe eet ik brood, dat is rye (rogge)-spelt brood, biologisch zonder ongezonde toevoegingen. Toen ik nog in Nederland woonde deed ik vaak kaas op een boterham of rijstcracker. Hier in Nieuw Zeeland is het moeilijk om lekkere kaas te vinden, de lekkerste kaas eet je gewoon in Nederland! Natuurlijk ga je dan als ‘happy and healthy freak’ op zoek naar lekkere alternatieven. Ik woon in een echte avocado streek, dat komt mooi uit, want ik ben echt dol op avocado’s. Ze kosten hier dan ook bijna niets in vergelijking met Nederland en ze zijn zo lekker! Er gaan heel wat avocado’s door mijn handen per week. Zo mis ik de kaas wat minder en het is ook nog gezonder.

In avocado’s zitten veel gezonde vetten en nog veel meer dan dat, dus die kun je gerust vaak eten. Ik doe er vaak verse kruiden doorheen en Keltisch zeezout. Om mijn avocado lunch nog meer power te geven doe ik er broccoli sprouts doorheen. Broccoli sprouts zitten vol voedingsstoffen, veel vitaminen en mineralen. Ik haal ze altijd vers op de Farmers’market waar ik op zaterdag altijd heen ga om al mijn ‘groene inkopen’ te doen.

Mijn andere ‘groene’ lunch favoriet is korianderpesto. Koriander heeft een heel uitgesproken smaak, een vleugje citroenachtig. Het blijkt dat koriander veel vitamine C bevat, dat is mooi meegenomen. Ik gebruik ook vaak knoflook, zeker in deze pesto mag het niet ontbreken. Zoveel mogelijk probeer ik ook om lokale producten te kopen, dus lekker knoflook hier uit Nieuw Zeeland en natuurlijk organic! Zowel door de avocado als door de korianderpesto doe ik olijfolie.

Op de markt koop ik olijfolie die hier ook in de omgeving geproduceerd wordt en die is zo lekker! Het is erg leuk om het verhaal achter de producten te horen. Mensen die met zo veel liefde en aandacht bezig zijn om iets goeds op de markt te brengen maakt mij happy! Je weet wat je koopt en hoe het gegroeid is en wie er achter staat. Dat is toch heel wat anders dan de kant-en-klare bakjes en zakjes in de supermarkt.

Natuurlijk gaan de doosjes, bakjes en flessen terug zodat er niks weggegooid hoeft te worden en alles weer hergebruikt kan worden. Zo kun je op kleine schaal goed bezig zijn en met elkaar meedenken. Hieronder vind je de ingredients voor een groene pittige lunch, echt het proberen waard!

Avocado lunch 750

Avocado

 • Oregano en tijm
 • Keltisch zeezout
 • Zwarte peper
 • Knoflook
 • Olijfolie
 • Geelwortel

Avocado in stukjes snijden en fijn maken met een vork, de kruiden toevoegen, knoflook en ongeveer een eetlepel olijfolie. Je kunt ook heel goed verse kruiden in plaats van gedroogde kruiden erdoorheen doen!

Korianderpesto

 • Bosje koriander (biologisch)
 • 2 teentjes knoflook, ui en bieslook kan ook.
 • Handje amandelen (of kopje zonnebloempitten, erg lekker en goedkoper)
 • Keltisch zeezout
 • Olijfolie

Van de koriander gebruik je alleen de blaadjes, steeltjes eraf halen dus. Koriander heeft een wat overheersende smaak, maar door het in deze pesto te gebruiken wordt de smaak veel en veel milder. Niet iedereen houdt van de koriander-smaak, maar deze pesto zet ik mijn gasten graag voor! Door de zonnebloempitten of amandelen, de knoflook, zout en olijfolie krijgt ie een lekkere milde taste 😉 Je doet alle ingrediënten in een keer in de blender en blend totdat het een gladde massa wordt, of iets grover als je dat lekkerder vindt. Ook op een rijstwafel is deze pesto erg lekker.

Brocco sprouts 750

Broccoli kiemen

Broccoli kiemen kun je kant-en-klaar in een bakje kopen, maar je kunt ze ook zelf zaaien. In de kiemen zitten veel meer vitaminen en mineralen dan in de gekookte broccoli, vooral veel vitamine C. Je kunt er heel veel mee doen. Ik heb het in mijn recept op de avocado gelegd, geeft er een wat knapperigere smaak aan. Ook apart met wat olijfolie, oregano, tijm, basilicum en keltisch zeezout is dit niet te versmaden! Tegenwoordig eet ik vrijwel iedere dag deze superlekkere kiemen.

 

 

 

avocadolunchmarktRecept

Ineke V • 10 oktober 2014


Previous Post

Next Post