When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Lekker naar de boer op 23 juni 2012 Deel1

Het is inmiddels al weer even geleden maar deze bijzondere plekken wilde ik jullie niet onthouden! Op 23 en 24 juni juni 2012 stelden ongeveer 160 boeren hun bedrijf open voor bezoek. Van kruidentuin tot varkenshouder, alle soorten bedrijven deden mee en organiseerden talloze leuke activiteiten op hun boerderij. Na lang wikken en wegen heb ik toch een keuze moeten maken, de dag was te kort om naar alle boerderijen op mijn lijstje te gaan! In dit artikel vind je de eerste twee boerderijen. De eerste bestemming was Renkum, lusthof’ De ommuurde Tuin’ gelegen op het landgoed Oranje Nassau’s oord. De voormalige moestuin van koning Willem III is ontsloten door een prachtige muur  en in een glooiend landschap gelegen. Je komt hier echt de ‘tuinkamer’  binnen als je door de poort bent.  Op diverse plaatsen stonden bankjes om even in het zonnetje te genieten van een verse fruitsmoothie en landbrood met kruidenkwark.

Landbrood met kruidenkwark bij De ommuurde tuin

Ook kon je zelf aardbeien plukken, groot of klein. Er waren vele soorten groenten, vooral  diverse soorten sla. maar ook veel kruiden. Er worden hier ongeveer honderd soorten groenten en kruiden geteeld, historische, moderne en wilde, een behoorlijk groot aanbod. Ik heb heerlijk portugese olijfolie met een stukje brood geproefd, zo lekker!  Dit is pas echt olijfolie. Als je dan ook de olijf erbij proeft, dan ben je meteen verkocht.  Dus ook maar een flesje  en ook de olijven meegenomen voor thuis. Er is  een winkeltje bij waar je allerlei groenten en de tuinkruiden kan kopen, alles direct vers van het land. Op andere dagen dat de tuin open is en er groenten gekocht kunnen worden is er ook de gelegenheid om een kopje koffie te drinken.  Je kunt heerlijk door de tuin wandelen. Ook leent de omgeving zich uitstekend voor een boswandeling.

De Ommuurde Tuin is echt in een schitterend landschap gelegen en laat een onuitwisbare indruk achter. Ook worden er regelmatig kook- en kruidenworkshops georganiseerd. De kruidenworkshop ‘smaken en geuren’ die hier gegeven wordt lijkt me zeer de moeite waard om te doen. Je kunt hier zelfs je feestje houden inclusief een feestmaal. Het was heel leuk om te zien hoe mensen onderzoekend door de tuin lopen, stilstaan bij ieder kruid of slakrop. Dat is heel wat anders dan een kropje sla in je winkelwagentje doen en aansluiten in de rij bij de kassa. Hier is ‘winkelen’een en al ontspanning. Je komt energieker thuis.

Website www.ommuurdetuin.nl

De tweede bestemming was Lunteren, boerderij De Groote Voort. Ik koos voor deze boerderij vanwege de bijzondere kaas, de Remeker die hier gemaakt wordt.  Ik had al wat over  de lekkere smaak van deze kaas gelezen en hierdoor was ik heel nieuwsgierig geworden. Op de boerderij was het een drukte van belang. Van alles was er georganiseerd, van kaas tot wijnproeven, rondleiding door de boerin naar de weiden en een uitleg in de kaasmakerij.  Ook werden er hamburgers van het vlees van de Jersey koe verkocht. Wat is er relaxter dan zittend op een strobaal genieten van  een  broodje hamburger, maar dan met echt vlees ertussen.  Met het zonnetje erbij deden vele mensen zich hier tegoed aan.

Op deze boerderij hebben ze honderd Jersey koeien. Het zijn echt prachtige koeien, bruin van kleur, haast caramelkleurig, met eveneens bruine ogen.  Het schijnen ook slimme koeien te zijn. Je ziet echt dat deze koeien hier een goed leven hebben. Een grote en open stalruimte waar de dieren veel ruimte hebben en veel licht en frisse lucht. Van de rauwe melk wordt  hier de Remeker kaas gemaakt. Je proeft meteen de volle ronde smaak in de kaas terug. Natuurlijk is er een stukje Remeker’puur’ mee naar huis gegaan! Ook de Ghee, gemaakt van weiboter waarin je kunt bakken en braden is superlekker en ging mee huiswaarts.  Een enorme hoeveelheid kazen lag te rijpen in het kaaspakhuis. Ook aan de korst wordt de uiterste zorg besteed, deze wordt gemaakt van olieboter, puur natuurlijk allemaal. Dat kun je ook proeven en zien aan de kaas.

De uitleg over de eerste levensfase van het pasgeboren kalfje en de levensomstandigheden van de koeien hier vond ik zeer interessant.  Op dit moment overleven hier op deze boerderij vrijwel alle kalfjes de eerste en moeilijkste levensfase.  Het goede leven en het voer wat deze koeien krijgen op deze mooie plek kan niet anders dan een excellente kaas geven. En niet te vergeten de mensen op dit bedrijf die er met hart en ziel voor de dieren zijn.

Website www.remeker.nl

Lekker naar de Boer

Claudia • 25 augustus 2012


Previous Post

Next Post