When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

1

Doen, begin je dag met water en citroen

Waar denk jij het eerst aan als je je bed uit komt? Heerlijk een kopje koffie om goed wakker te worden bij je ontbijt? Dat eerste kopje koffie smaakt toch zo lekker! Voor veel mensen is het de opkikker van de dag. Je slaperigheid smelt als sneeuw voor de zon en je kunt de dag weer helemaal aan.

Meestal blijft het niet bij dat ene kopje natuurlijk. Zo’n anderhalf uur later nemen de meeste mensen weer een kop koffie, het liefst met koek erbij. Het is zo’n gewoonte die niet gemakkelijk uit te bannen is. Wellicht kun je je niet voorstellen dat er alternatieven zijn die je ook zo’n boost geven. Anders van smaak, maar zeer de moeite waard. In plaats van met koffie begin ik de dag tegenwoordig met een kop warm water (gekookt), met een paar schijfjes citroen. Ik geef toe dat het even wennen is. Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niets anders meer. Ik ga vertellen wat deze gele citrusvrucht, de citroen, allemaal voor je kan doen.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met citroen met water te drinken voor het ontbijt. In het begin griezelde ik ervan, zo zuur en dat op de vroege morgen! Een schepje honing erdoor maakte het voor mij al weer een stuk aantrekkelijker. Ik drink het als thee, dus eerst het water koken. Daarna twee of drie schijfjes biologische citroen uitpersen. Wat mij meteen opviel was dat het mij op een aangename manier wakker en helderder maakte. Ik kon me veel sneller concentreren op dingen waar ik daarvoor meer tijd voor nodig had. Nadat ik het een aantal weken volgehouden had ging ik de citroen steeds meer waarderen. Ik voelde me in de ochtend fris en helder in mijn hoofd. Vooral in de tijd dat ik veel moest studeren kwam die helderheid in mijn hoofd me heel goed van pas. De citroen begon echt zijn vruchten af te werpen. Uit allerlei onderzoeken blijkt ook dat vers geperste citroenen je een goede energieboost geven.

Nadat ik er eenmaal aan gewend was deed ik er geen honing meer in. Het kopje koffie was helemaal komen te vervallen, al heeft dat wel even geduurd. Bepaalde gewoonten, zoals het drinken van koffie zijn denk ik voor heel veel mensen moeilijk te doorbreken. Dé opkikker van de dag en de ‘gezelligheid’ die we aan koffie ontlenen, staan we blijkbaar niet zo gemakkelijk af. Als je abrupt stopt met koffie drinken dan krijg je mogelijk last van hoofdpijn. Dit komt omdat je lichaam gewend geraakt is aan een bepaalde dosis caffeïne. Je kunt beter niet al te abrupt stoppen , maar het geleidelijk aan afbouwen. Het is dus een soort verslaving die je als het ware uit je systeem moet zien te krijgen. Beslist de moeite waard, want koffie gaat niet alleen de opname van ijzer in je bloed tegen, het onttrekt ook nog eens veel vocht aan je lichaam. Een ijzertekort kan bloedarmoede, snelle vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. En als dorstlesser is het ook niet aan te bevelen.

De citroen bevat veel vitamine C en citroenzuur. Vitamine C is een zeer belangrijke vitamine voor het versterken van je immuunsysteem. Veel mensen krijgen hier echter te weinig van binnen per dag. Als je een vitamine C tekort hebt zal een wond bijvoorbeeld veel minder snel genezen of snel weer open gaan als je er licht op drukt, je zult sneller blauwe plekken krijgen, bloedend tandvlees, de elasticiteit van je huid vermindert sneller en zal rimpelig worden. Citroen heeft het hoogste gehalte aan citroenzuur van alle citrusfruit. Citroenzuur zorgt er via de lever voor dat giftige stoffen in je lichaam geneutraliseerd worden. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen bevat niet biologische geteeld fruit en ook groenten veel minder vitaminen, waaronder ook vitamine C. Biologisch geteeld fruit, waarbij geen gebruik gemaakt mag worden van insectenwerende middelen, geeft je dus meer vitaminen en smaakt bovendien veel lekkerder. Het verschil in smaak vind ik juist bij de citroen zeer opvallend!

Wat zijn nog meer de voordelen van de citroen? Het verlaagt de bloedsuikerspiegel. Citroenzuur bevordert de verbranding van vetten zodat je gemakkelijker afvalt. Het is goed voor je huid en werkt ontgiftend. Als het warm weer is, smaakt een uitgeperste citroen in water ook heel verfrissend. Heb je de avond ervoor wat te veel alcohol gedronken of hoofdpijn, dan kan een kopje citroenthee de volgende ochtend wonderen doen. Bij een beginnende keelpijn geeft de thee met een schepje honing erdoor verlichting. Dit kun je twee of drie maal per dag herhalen. Citroen is dus een echte multifunctionele vrucht.

Waar je wel op moet letten is dat je niet direct na het drinken van uitgeperste citroen je tanden gaat poetsen. Citroenzuur kan namelijk het tandglazuur aantasten. Het beste is om een uur te wachten of als je het risico verder wilt beperken, je thee of sap met een rietje drinken.

Het drinken van vers geperst citroensap of thee van verse citroen heeft dus veel voordelen. Het geeft je ‘s morgens snel een fris en helder gevoel in je hoofd waardoor je je beter kunt concentreren. Door het grote gehalte aan vitamine C en citroenzuur werkt het versterkend voor je immuunsysteem. Ziekten en infecties zullen  veel minder snel vat op je hebben. Ook is water met citroen het proberen waard als je wat kilo’s kwijt wilt. Absoluut een aanrader, gewoon doen, je dag beginnen met water en citroen!

citroen

Claudia • 7 juni 2012


Previous Post

Next Post

Comments

  1. debora 2 juli 2013 - 15:41

    bedankt voor de tips!! het is inderdaad een heerlijke vrucht:)

Comments are closed.