When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Biologisch, gewoon logisch

Er zijn verschillende redenen waarom te bedenken waarom je voor biologische/EKO producten zou kiezen. Dat kan je gezondheid, de smaak, de natuurlijke en diervriendelijke wijze van produceren zijn of een eerlijke wereldhandel. De biologische landbouw- en voedingssector groeit jaarlijks meer dan 10% ondanks de recessie.

Bij biologische of ook wel ecologische landbouw genoemd, is het uitgangspunt dat er geen gebruik gemaakt wordt van methoden en middelen die mens,dier en natuur schaden. Er worden geen bestrijdingsmiddelen, antibiotica en kunstmest gebruikt. De producten bevatten geen kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Een gezonde bodem is immers goed voor mens, dier en plant. Ook wordt er geen gebruikt van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s). Ggo’s zijn organismen waarvan men het DNA veranderd heeft zodat het andere eigenschappen krijgt en een plant bijvoorbeeld niet gevoelig meer is voor insecten.

Op internet is hier heel veel over te vinden. Een heel interessante website is www.bionext.nl Hier kun je van alles vinden over het hoe, wat en waarom van biologische producten. Ook vind je er winkeltips, websites van bakkerijen, slagerijen en andere winkels, brochures, alles over bio-keurmerken, biofood magazines etc.

Nog een paar sites die de moeite waard zijn om eens te bekijken: www.eerlijkekost.nl, http://www.demeter-bd.nl/, http://www.puuruiteten.nl/ en http://www.solobio.nl/.

Biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden spreken mij bijzonder aan, niet alleen vanwege de (h)eerlijke smaak maar ook vanwege de beschermende stoffen salvestrolen. Salvestrolen zijn afweerstoffen die de plant zelf aanmaakt. Hierdoor kan de plant zichzelf beschermen tegen bacterieën, schimmels, virussen,  insecten en uv-licht. Als er chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, dan zal de plant zelf minder van deze salvestrolen aan  maken. Doordat er tegenwoordig veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden is dit beschermende stofje nauwelijks meer te vinden in niet-biologische groenten, fruit en kruiden.

Uit onderzoeken blijkt dat salvestrolen bij de mens een kankerremmende werking zouden hebben en dat ze in hoge mate onze cellen en weefsels beschermen. Salvestrolen vind je in biologisch gekweekte groene groenten, rucola, koolsoorten, waterkers, avocado, spinazie, pompoen, courgette, knoflook. In fruitsoorten o.a. in aardbeien, bessen, mandarijnen, appels en pruimen. Ook in kruiden die een sterk geneeskrachtige werking hebben zoals rozemarijn, tijm, salie, munt, oregano, citroenverbena en mariadistel worden aanzienlijke hoeveelheden salvestrolen aangetroffen.

Salvestrolen hebben een bittere en wat scherpe smaak. Ik herinner me nog dat bijvoorbeeld witlof vroeger veel bitterder van smaak was. Als kind vond ik witlof ook niet echt de meest lekkere groente omdat het in mijn beleving zo vreselijk bitter was.  Een paar eetlepels appelmoes deed wonderen in die tijd. Ik at ik mijn portie witlof gewoon op. Dat het bittere juist zo gezond was heb ik mijn moeder vele malen horen zeggen. Ze had helemaal gelijk. Tegenwoordig is die bittere smaak in de meeste groentensoorten nauwelijks meer terug te vinden en is daarmee dus ook de bescherming o.a. tegen kanker afgenomen. De uitspraak ‘bitter in de mond maakt het hart gezond’, was dus niet zo maar uit de lucht gegrepen maar sloeg de spijker op zijn kop. Tegenwoordig willen we de bittere smaak niet meer en het appeltje moet vooral zoet zijn en druiven het liefst zonder pitten. We zijn verwend en zijn onze oorspronkelijk smaak kwijtgeraakt. Wat is er nog overgebleven van het oorspronkelijke van groenten en fruit voor onze gezondheid vraag ik me hierbij af. We willen blijkbaar vooral graag ‘zoet’ gehouden worden ten koste van onze gezondheid. Het is echter nooit te laat om hier eens goed over na te denken.

Ik vind biologische groenten en fruit gewoon veel lekkerder smaken. De smaak van een biologische avocado of van blauwe bessen om even twee voorbeelden te noemen, laat zich moeilijk in woorden uitdrukken. Ik geef er graag de woorden intens, puur of zuiver aan. Het heeft voor mij ook veel te maken met de beleving. Het geeft een heel goed gevoel, het maakt me blij, het draagt bij aan mijn gezondheid en verhoogt mijn weerstand tegen ziekten. Ik proef onmiddellijk het verschil als ik door bepaalde omstandigheden een niet biologische avocado, appel of banaan eet. Het is alsof ik de levendigheid die ik in de biologische varianten zo duidelijk proef hier helemaal in mis. Op zich niet zo vreemd, want door het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaat er uiteindelijk een stuk levendigheid van de plant verloren.

Biologisch verbouwde groenten, fruit en kruiden zijn voor ons van groot belang omdat ze niet alleen veel lekkerder smaken, maar veel hulp bieden om gezond te kunnen blijven of worden ingeval van ernstige ziekten. Zoals groenten en fruit vroeger smaakten lijken we bijna vergeten te zijn. Ik vraag me wel eens af hoe onze grootouders of overgrootouders de smaak van de huidige groenten en fruit zouden beoordelen. Ze zouden er vast niet vrolijk van worden. Ik herinner me nog goed dat de sla en vooral de sperziebonen uit de moestuin van mijn oma pas echt lekker waren. Ik ging graag bij mijn oma eten. Ze besteedde veel aandacht aan haar moestuin en vertelde er van alles over. Ik luisterde als kind graag naar die verhalen. Als kind was ik een lastige groenteneter, maar bij mijn oma was daar niets van te merken. Ik at mijn groenten altijd op als ik bij haar mocht eten. Mijn moeder begreep daar helemaal niets van natuurlijk. Bonen zijn toch gewoon bonen? Nee, dat was het niet, de bonen uit de tuin van oma waren pas echt bonen, heel (bio)logisch en zo lekker! Er was ook zo veel aandacht aan besteed, dat moet haast de smaak wel ten goede gekomen zijn.

 

biologisch

Claudia • 24 mei 2012


Previous Post

Next Post