When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

0

Analyse van een eetdagboek, wat is jouw doel?

Een analyse van je eetdagboek  geeft je heel veel inzicht in je voeding, maar ook in je gewoonten. Waarom eet je bepaalde dingen heel veel en waarom geeft dat je juist een goed gevoel. Maar dat blijkt lang niet altijd bij te dragen aan je gezondheid of het doel wat je voor ogen hebt. Wat is een eetdagboek? Met een eetdagboek bedoelen we dat je alles wat je eet en drinkt op gaat schrijven. Ook moet de tijd waarop je iets gegeten of gedronken hebt en de hoeveelheid erbij gezet worden. Het tijdstip is belangrijk omdat bepaalde voedingsstoffen in de avond bijvoorbeeld een ongunstige werking hebben op je nachtrust. We sturen je het formulier, waarop je alles zorgvuldig noteert per mail toe. Wil je het formulier liever per post ontvangen, dan kan dat uiteraard ook.

Eerst wordt er aan de hand van het eetdagboek een globale analyse gemaakt en wat dit betekent in relatie tot de klacht of ziektebeeld. Dit kan bijvoorbeeld om chronische vermoeidheid gaan, gewrichtsklachten, hoog cholesterol, overgewicht of gewoon niet lekker in je vel zitten. Verder zijn ook lichaamsbeweging en stress in je relatie of werk factoren die mee kunnen spelen en die tot bepaalde klachten geleid hebben. Daarna maken we een afspraak voor een intake gesprek. Een intakegesprek per telefoon behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat zijn nu de belangrijkste dingen die ik uit het eetdagboek haal? In de eerste plaats is variatie heel erg belangrijk, want daaruit kan ik bijvoorbeeld halen of je voldoende vitaminen en mineralen en anti-oxidanten binnenkrijgt. Ook of er dagelijks voldoende vetten in je maaltijden voorkomen en de suikerinname geven mij veel informatie.

Om het gewenste doel te bereiken kunnen bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld beter weggelaten worden en geef ik aan wat goede vervangers zijn. Daarbij houd ik wel rekening met je voorkeur voor zover dat niet je doel in de weg staat. Samen kijken we wat het beste past bij jou. Het kan zijn dat bijvoorbeeld een broodmaaltijd beter vervangen kan worden door geheel iets anders. Soms is dat even wennen, maar uiteindelijk leidt het wel tot een goed resultaat. We hebben allemaal niet alleen in ons doen en laten veel vaste gewoonten, maar ook in het samenstellen van maaltijden.

Soms adviseer ik bepaalde voedingsmiddelen, ter vervanging van de gangbare zuivelproducten, waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Ik geef je dan tips waar je deze kunt kopen en wat je ermee kunt doen. Dat is erg handig, want dan hoef je dat niet zelf meer uit te zoeken. Ook kun je als je dat prettig vindt recepten krijgen om gemakkelijker stappen te zetten naar een nieuw voedingspatroon. Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van voeding op de voet zodat wij je altijd zoveel mogelijk voorzien van informatie waar je wat aan hebt.

Na ongeveer twee of drie weken bespreken we wat jouw bevindingen zijn en wat je veranderd hebt in je voeding- en leefstijl. Over het algemeen merken de meeste mensen dat ze binnen drie weken meer energie krijgen en zich veel beter voelen. We gaan dan kijken wat er verder nog veranderd kan worden om nog meer resultaat te krijgen en/of de eventuele klachten nog verder kunnen verminderen.

Veel mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om koffie en zoetigheden te laten staan, vooral in de avond als ze weer trek krijgen. Als de trek in zoetigheid een steeds terugkerend patroon is, dan is het heel belangrijk dat dit verminderd wordt. Door hier extra aandacht aan te besteden is de kans vele malen kleiner dat je weer in een oud patroon terugvalt. Je wordt je daardoor veel bewuster van een gewoonte die je zo lang meegedragen hebt en die je nu graag achter je wilt laten ten gunste van je gezondheid en het doel wat je voor ogen hebt.

Het analyseren van een eetdagboek van tenminste vier dagen levert waardevolle informatie op om tot een nieuwe en gezondere leefstijl te komen. De handvaten die je krijgt, o.a. recepten en boodschappentips en andere adviezen maken het gemakkelijker om je klachten te doen verminderen, een gewicht te bereiken wat beter voor je gezondheid is of waardoor je beter in je vel gaat zitten. Je kunt de gegevens per mail of post toesturen waarna er eerst een globale analyse gemaakt wordt en daarna worden de vervolgstappen met je besproken.

analyseEetdagboek

Claudia • 13 september 2012


Previous Post

Next Post