When Happy Meets Healthy

Optimize your lifestyle with a smile

12

6 boeken over voeding en gezondheid die je echt gelezen moet hebben

Ik houd van lezen, altijd al eigenlijk. Toen ik jong was ging ik minimaal één keer in de week op de fiets naar de bibliotheek om weer een nieuwe lading leesvoer te halen. Op de middelbare school las ik vrolijk door, voor mijn boekenlijst had ik drie keer zoveel boeken gelezen als nodig was, alleen voor Frans niet dan… Tijdens mijn reis door Australië maakte ik dankbaar gebruik van de boeken-omruilcultuur in de hostels. Met alle verplichte literatuur voor mijn studie psychologie, had ik geen behoefte om nog meer te lezen in mijn vrije tijd. Na mijn afstuderen heb ik de draad weer opgepakt. Nu had ik een abonnement bij de Openbare Bibliotheek, ideaal! Ik mag nu 50 boeken lenen voor zes weken en dan kun je ze nog verlengen ook! Soms zijn er dus ook boeken die hier bijna een half jaar liggen voor ze weer terug gaan. Sinds 2004 heb ik er meer dan 800 boeken geleend en hoewel ik ze niet allemaal heb gelezen, durf ik wel te zeggen dat dat van 75% wel het geval is.

Toen het gezond-eten-balletje eenmaal begon te rollen, ben ik ook boeken gaan zoeken die ik hierover kon lezen. Ik weet dat er ontzettend veel op internet te vinden is, maar lees nog steeds het liefst een boek. Eén voor één vond ik mijn nu favoriete boeken over voeding. Over het boek 100% gifvrij van Julia Kang las ik in een tijdschrift. De boeken van Amber Albarda werden me aangeraden door een vriendin en voor haar verjaardag kocht ik Echt eten van Michael Pollan. De Hormoonfactor en Het hormoonbalansdieet van Ralph Moorman vond ik via de site van Jesse van der Velde die nu net zelf ook een boek uitgebracht heeft: Voor altijd jong. Skinny Bitch werd samen met nog wat boeken aangeprezen op een erg leuke blog.

Binnen een paar maanden tijd was ik ineens een stuk wijzer, want wát een eye-openers staan er in die boeken! Zelfs voor mij, want ik vind toch wel van mezelf dat ik best een hoop weet over voeding. Een hoop dingen deed ik intuïtief al goed, maar de theorie erachter kende ik niet. Ik wist natuurlijk wel wat over vetten, koolhydraten en eiwitten maar na het lezen van deze boeken weet ik er toch wel echt veel meer van. Het fijne vond ik ook dat de informatie in deze boeken voor het grootste gedeelte overeenkomt wat visie betreft. De één zegt niet wat heel anders over bijvoorbeeld wel of geen brood dan de andere. Ze zijn het er over eens dat brood niet goed voor je is. Shocking?! Wij weten toch met z’n allen dat brood wel goed voor je is? Alleen witbrood is niet goed voor je toch? Het mooie is dat ze na je voeten onder je vandaan geschopt te hebben met dergelijke uitspraken, ze je ook netjes weer overeind helpen door je te vertellen waarom iets niet goed voor je is en wat de alternatieven zijn. Dat is wel een fijner gevoel dan wanneer je verteld wordt dat je je boterham kaas beter vaarwel kunt zeggen en that’s it…. Alle boeken vertellen over alternatieven voor bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld voor tarwe- en zuivelproducten.

De voedingsmiddelenindustrie komt er ook bij allemaal slecht vanaf, in Skinny Bitch worden er de minste doekjes om gewonden… Ook om je eigen rol in je gezondheid trouwens! De schrijfsters pakken de lezer bepaald niet zachtzinnig aan, dat beviel mij wel. Soms moet je mensen gewoon shockeren om ze aan te zetten tot nadenken! Het hoofdstuk waarin ze vertellen over het reilen en zeilen in Amerikaanse slachthuizen is afgrijselijk… De mooiste omschrijving van de voedingsmiddelenindustrie vind ik wel die van Amber Albarda in ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’, zij heeft het bijvoorbeeld over de douchemuts-brigade, waarmee ze de mensen bedoelt die in fabrieken ‘voedsel’ maken. Als je dat zo leest dan vraag je je toch wel gelijk of hoe logisch en gezond het kan zijn dat voedsel überhaupt in een fabriek wordt gemaakt… Maar, ga maar eens na wat je zelf in de kast hebt liggen dat ‘gemaakt’ is in plaats van dat het zo van een plant af komt bijvoorbeeld. Zo’n lekkere milkshake, laten we zeggen banaan, hoeveel echte banaan zit daar in denk je? Naar alle waarschijnlijkheid zul je lang moeten zoeken voor je een milkshake vindt waar banaan het hoofdbestanddeel is. In al die andere shakes zitten alleen geur-, kleur- en smaakstofjes die op banaan moeten lijken. Ergens weten we dat wel natuurlijk, maar we denken er gewoon niet over na. Tot je weet hoe slecht juist al die kleine toevoeginkjes in praktisch al het gemaakte voedsel voor je zijn.

In haar boek 100% gifvrij doet Julia Kang letterlijk een boekje open over alle gifstoffen in ons leven, ten eerste in onze voeding, om er vervolgens aan toe te voegen dat we letterlijk omgeven worden door gifstoffen die maar overal aan toegevoegd worden. Toen ik dit zo allemaal las, dacht ik aan hoe het makkelijk het is en was om dit allemaal niet te weten… Nu je het weet, moet je er namelijk wel iets aan doen! Je koopt niet meer achteloos een kant-en-klaar-maaltijd bij de super als je weet wat het met je lichaam doet, je kijkt wel uit! Maar makkelijker wordt het er niet van. Nee, in eerste instantie niet nee. Gelukkig kun je zelf een hele hoop doen om gezonder te worden en te blijven. Er staan in alle boeken legio adviezen over voeding, maar ook over verzorgingsproducten etc.

Het mooiste aan deze boeken vind ik dat ze, hoewel overgewicht een belangrijk deel is, het niet over diëten gaat zoals bijna alle boeken over voeding (als het geen kookboeken zijn). Het komt er op neer dat als je gezond eet, je vanzelf afvalt en je naar een gezond gewicht gaat. Geen calorieën tellen of vetvrij, low-carb of welke andere dieettrends we nog meer hebben gehad afgelopen decennia. Gewoon no-nonsense info die je helpt om je leefstijl aan te passen en dan volgen die kilo’s vanzelf, en al die vage klachten raak je ook nog kwijt. Win-win situatie lijkt mij!

Het lezen van een enkele van deze boeken kan je in eerste instantie onzeker maken over de kennis die je nu hebt, maar hoe meer je leert en leest hoe meer je weer het idee krijgt dat jij de touwtjes in handen hebt. Dat jij wel degelijk kunt bepalen hoe je leven eruit ziet wat gezondheid betreft. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik ze gelezen heb!

Hieronder staat het hele rijtje, via de links kun je gelijk ook een kijkje nemen op de sites van de auteurs. Een aantal zijn zelfs ook aardig actief op facebook, zoals Julia Kang bijvoorbeeld. Haar heb ik gesproken toen ze op 12 september een lezing gaf in Groningen, een topvrouw! Het boek van Jesse heb ik nu een week thuis, erg goed geschreven, een compleet boek!

  1. De hormoonfactor en Het hormoonbalansdieet van Ralph Moorman
  2. 100% Gifvrij van Julia Kang
  3. Eet jezelf mooi, slank en gelukkig en het kookboek hiervan, van Amber Albarda
  4. Skinny Bitch van Rory Freedman en Kim Barnouin
  5. Voor altijd jong van Jesse van der Velde
  6. Echt eten van Michael Pollan

Ken jij deze boeken? Heb je er al eentje of meer gelezen? Of heb je nog andere leestips voor me? Laat het me weten!

Tot de volgende keer,

Claudia

 

Claudia • 9 oktober 2012


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Richard de Leth 9 oktober 2012 - 20:49

    Ik mis mijn boek OERsterk in dit overzicht 😉

    • ineke 10 oktober 2012 - 06:23

      Nog heel even geduld Richard! Je boek is besteld, maar fan zijn we al na het zien van een aantal interviews met jou. In het volgende artikel over must-reads sta jij er zeker bij!

  2. Leslie 9 oktober 2012 - 21:38

    Ik heb beide boeken van Ralph Moorman. Ik volg zijn programma sinds 11 augustus dit jaar en binnen 6 weken was mijn bloedzuiker weer tussen de 4-6, mijn bloeddruk gezakt van 200/100 naar 123/80 EN mijn BMI ging van 33 naar 31.

    • ineke 10 oktober 2012 - 06:10

      Wat goed Leslie, dat zijn nog eens resultaten in korte tijd!

  3. Mieke 10 oktober 2012 - 04:41

    Ik heb inmiddels 3 boeken van je lijstje gelezen en de 4de staat in de planning.
    Ik zelf heb ook ” de houdbare vrouw” gelezen van Pim Christiaans en Hanny Roskamp. Ook echt een aanrader. En “Oersterk” van Richard de Leth staat in de planning, moet ook erg goed staan.

    Groetjes Mieke

  4. Liza 10 oktober 2012 - 06:35

    Boektips:
    The China study (auteur schiet me even niet te binnen)
    Dieren eten (Jonathan Safran Foer)

    • ineke 10 oktober 2012 - 07:07

      Bedankt Liza! The China Study is van T Colin Campbell. Hij staat iig op mijn bol.com wishlist.

  5. Afërdita Brovina 10 oktober 2012 - 08:30

    Nog een voor je lijst: Eating for Beauty van David Wolfe, Nederlandse editie. Veel plezier met lezen!

    • ineke 10 oktober 2012 - 08:36

      Ja! Toevallig net ook gelezen van de zomer! Wat vond je er van? Er staan veel goede dingen in, goed geschreven, maar sommige adviezen zijn voor een gemiddeld mens niet altijd haalbaar vind ik persoonlijk. Toch zou ik het boek voor de inzichten zeker aanbevelen!

  6. Annette 10 oktober 2012 - 08:41

    Hele goeie boeken maar ik mis wel het belangrijkste boek, de basis van alle genoemde boeken, “de Houdbare vrouw / man” van Pim Christaanse. Ben benieuwd waarom deze er niet tusen staat?

    • ineke 10 oktober 2012 - 09:17

      Hoi Annette, bedankt voor je reactie! De boeken die jij noemt staan er niet tussen omdat we die nog niet gelezen hebben. De boeken uit de lijst zijn de boeken die we afgelopen maanden meerdere malen hebben gelezen en die we nu onder de aandacht wilden brengen. Het is dus niet een top 6, maar een lijst van 6 boeken die wij de moeite waard vinden. Ik ben het met jou en anderen die er naar vragen eens dat er nog meer boeken zijn die absoluut in een top-lijst thuis horen! alleen was dit dus niet een top-lijst. Dit was slechts het begin, we willen, als er animo voor is, vaker boeken gaan bespreken.

  7. Margo 4 november 2012 - 21:13

    Ik vind dat het boek “In 28 dagen van gifbelt naar tempel” en het bijbehorende kookboek van Jacqueline van Lieshout in deze serie thuis hoort. Ik ben het eerste boek aan het lezen, geweldig!
    P.S.: het boek OERsterk van Richard de Leth staat ook hoog op mijn verlanglijstje.
    De (kook) boeken van Ralph Moorman en het boek van Julia Kang heb ik gelezen. Ook dit zijn wat mij betreft prima boeken, zeer inspirerend en echte eye-openers!

Comments are closed.